Buurtgezinnen

20 oktober 2021

Een Afrikaans spreekwoord zegt het al: It takes a village to raise a child, opvoeden doen we samen.

Soms zit het flink tegen: problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders vaak niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. PvdA-wethouder Marcel Reijven ziet het gebeuren in de dagelijkse praktijk: ‘Deze gezinnen hebben hulp nodig, géén complexe zorg, maar alledaagse, praktische hulp van familie en vrienden. Maar wat als familie of vrienden ver weg wonen of als zij uw problemen er niet bij kunnen hebben? We streven toch naar een samenleving waarin we ons weer meer om elkaar en elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.’
Door de betrokkenheid en inzet van onze wethouder kunnen gezinnen in Heerhugowaard en Langedijk – dus Dijk en Waard 😉 – vanaf 1 november een beroep doen op een nieuw initiatief, gebaseerd op een oude gedachte: Buurtgezinnen.

 

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Gezinnen die overbelast zijn – de vraaggezinnen – worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt, de steungezinnen. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags, maar vooral gelijkwaardig.
Onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen maken vraaggezin en steungezin afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen.
Meer weten of wil je je aanmelden? Ga naar https://www.buurtgezinnen.nl/waar/noord-holland/heerhugowaard/